کتابخانه دانشگاه برلین
دانشگاه ازاد برلین به عنوان مهم ترین انستیتوی علمی شهر سمبل و محور گرایشات فکری نسل معاصر محصوب می شود و نقشی اساسی در شکل گیری و حیات طبقه روشنفکر برلین پس از جنگ جهانی تاکنون داشته است. در طرح بازسازی ساختمان های این دانشگاه طراحی کتابخانه ای برای دانشکده زبان و ادبیات به دفتر معماری نورمن فاستر سپرده شد که کتب و منابع یازده دپارتمان را در خود جای داده است. الگوی استفاده از حیاط های مرکزی در شهر برلین در بسیاری از ساختمان ها دیده می شود ساختار فضایی ساختمان قدیمی دانشگاه که به پیروی از اصول جنبش مدرن طراحی شده است نیز برآمده از بناهایی است که پیرامون چندین حیاط مرکزی کوچک و بزرگ گردهم آمده اند. در طرح فاستر فضای مورد نیاز برای کتابخانه جدید با حذف چندین ساختمان قدیمی و اتصال شش حیاط مرکزی به یکدیگر ایجاد شده است. فرم بنا که کروی شکل و شبیه به مغز انسان می باشد از دوسو به ساختمان های موجود متصل بوده و در حقیقت حاصل از پوسته ای است دولایه از جنس شیشه و فولاد برروی ساختمان پنج طبقه بتنی کشیده شده است.
این پوسته با ساختاری مشبک به واسطه ارتفاع بلندش از حارج از دانشگاه نیز قابل رویت بوده و شباهنگام همچون جواهری در حیاط دانشگاه می درخشد. پوسته بنا علاوه بر کنترل تابش افتاب و تامین نور مورد نیاز گردش هوا و تهویه طبیعی بنا را نیز موجب می شود که بدین ترتیب در بیش از ۶۰ درصد ایام سال نیازی به استفاده از تاسیسات مکانیکی وجود نخواهد داشت. همچینن برق مورد نیاز برای روشنایی فضاهای داخلی از طریق پانل های خورشیدی تامین شده و در طول روزهای بارانی نیز پوسته بنا قادر به تشدید نور موجود و تامین نوری یکدست برای فضاهای مطالعه می باشد. به این ترتیب تنها برای جایگاه قفسه های کتاب در مرکز پلان استفاده از نور مصنوعی ضرورت پیدا می کند. چنین رویکردهایی در طراحی بنا موجب گردید تا این بنا در فهرست پایدارترین بناهای عمومی از لحاظ کنترل مصرف انرژی قرار گیرد.
چنانچه در مدارک فنی مشاهده می شود علاوه بر فرم ظاهری بنا شکل پلان طبقات نیز حالتی ارگانیک و شبیه به مغز انسان دارد. طبقات از هرسو فاصله ای با پوسته داشته و در مرکز پلان نیز آتریومی قرار دارد.
قرار گرفتن فضاهای شخصی مطالعه در مجاورت جداره این آتریوم و عقب نشینی پلکانی طبقات نسبت به یکدیگر نه تنها ارتباط بصری مناسبی را میان طبقات برقرار می کند بلکه موجب تامین نور مناسب طبیعی در تمامی طبقات نیز می شود. در هر طبقه پل هایی دو سوی آتریوم را به یکدیگر متصل می کنند در زیر این فضای مرکزی میزهای مجهز به یارانه برای جستجوی اینترنتی و همچنین بخش مخصوص امانت کتاب و اطلاعات قرار گرفته است.
در این بنا جز برای جداسازی فضاهای بهداشتی و پلکانها که در دو هسته مرکزی سازه، در مرکز پلان قرار گرفتهاند هیچ دیواری به چشم نمیخورد. سقف، جدارههای آتریوم، ستونها و قفسهها تمامی به رنگ سفید بوده و آنچه بیش از هر چیز در فضاهای داخلی جلب توجه میکند تضاد موجود در ورودی بناست که در دو سمت پلان قرار گرفته و با رنگ نارنجی شاخص شدهاند.
متراژ کتابخانه در حدود ۲۰ هزار متر مربع است و در آن ۷۰۰ هزار جلد کتاب و ۸۰۰ عنوان جلد مجله و نشریه ادواری نگهداری می شود.
پروژه ها مرجع تخصصی دانلود پروژه های مهندسی